Kan ikke huske å ha lest en så velopplagt og nådeløst vittig Linn Ullmann … Det er overskuddet og kreativiteten, sanseligheten og den nådeløse humoren som preger sidene i denne nesten berusende velskrevne romanen…Det er dristighet og klarøydhet i forfatterens refleksjoner og erindringer, aldri snev av idyllisering…en overbevisende og modig roman
– TURID LARSEN, DAGSAVISEN

De Urolige

Å se, å huske, å begripe. Alt kommer an på hvor du står. Første gang hun kom til Hammars, var hun knapt ett år gammel og visste ingenting om den store og omveltende kjærligheten som hadde brakt henne dit.

Egentlig var det tre kjærligheter.

Far og datter sitter med en båndopptager mellom seg. Planen var at de skulle dokumentere aldringen, i en bok de to skulle lage sammen. Men da de endelig er i gang, har alderdommen tatt tak i ham på en måte som gjør samtalene uforutsigbare og sprukne.

De urolige er en leken, utforskende og sjangeroverskridende roman om et barn som ikke kan vente med å bli voksen, og foreldre som helst vil være barn, om minner og glemsel og de mange historiene som utgjør et liv.


Kritikernes favoritt i 2015


Anmeldelser


Nyheter og intervjuer

Order from these retailers

Praise for De Urolige

det beste jeg har lest av Linn Ullmann og noe av det beste jeg har lest i år…lysende god skjønnlitteratur… Fortellingen flyter så lett at det føles som om den ikke kunne vært fortalt på noen annen måte…Steder og stemninger skildres med en unik tilstedeværelse som gjør at de fester seg i bevisstheten seg og blander seg med ens egne minne
– ANETTE ORRE, VÅRT LAND
more

Det dyrebare, roman

Jon Dreyers liv er i ferd med å rakne. Det store litterære prosjektet hans skulle vært fullført for flere år siden. Han kjemper med skrivesperre og er stadig utro. Alt begynte da nitten år gamle Mille forsvant uten et spor, for så å bli funnet død to år seinere. Jons kone, Siri Dreyer-Brodal, er en dreven kokk og restaurant­innehaver som har sine egne stridigheter å overkomme. Ikke bare er hun gift med en troløs mann, men hvordan skal hun forholde seg til den sterke og utrøstelige moren, Jenny Brodal, som begynner å drikke igjen etter å ha vært tørrlagt i tjue år, akkurat i tide til den lenge planlagte 75-årsfeiringen? Og verken Jon eller Siri aner hvordan de skal håndtere den uforutsigbare og uregjerlige datteren Alma.

Milles forsvinning og uvissheten om hva som skjedde, preger alle som var berørt av henne. Gradvis avdekkes en historie om kjærlighet og grådighet, om hemmelige liv og smertefulle forbindelser. Linn Ullmann har skrevet en besettende, beksvart og humoristisk roman om sorg og overlevelse, om en familie som blir offer for sine egne hemmeligheter og om en brutal forbrytelse.

Det dyrebare er en fortelling om å fortelle: om hvordan liv uopphørlig diktes opp og om.

Nyheter

Anmeldelser

Order from these retailers

Praise for Det dyrebare, roman

Noen forfattere skriver simpelthen godt. Noen romanskikkelser blir bare levende. Noen former for ubehag, løgn og bedrag gir to stive permer deg akkurat avstand og beskyttelse nok til å møte. Linn Ullmann skriver med den presisjon og det særpreg som gir romaner liv
– ANDREAS WIESE, DAGBLADET Årets beste bøker 2011
more

Et velsignet barn, roman

Sommeren 1979 skjer det noe forferdelig på den vakre og værbitte øya Hammarsö i Østersjøen. Hvert år har halvsøstrene Erika, Laura og Molly tilbrakt sommeren her hos sin temperamentsfulle far, Isak Lövenstad. De tre unge jentene inngår skiftende og uforutsigbare allianser med andre sommergjester, blant annet med Ragnar, gutten som alltid løper og som på merkelig vis trekkes mot Isak.

Ingen tar på seg skylden for det som hender denne sommeren, og det skal gå mer enn tjuefem år før søstrene vender tilbake til øya, denne gangen for å besøke sin gamle far.

Et velsignet barn utspiller seg i spenningsfeltene mellom skyld og forsoning, mellom erindring og glemsel, og er en roman med kraftige understrømmer av rå sensualisme og vold. Individuelle livsløp virvles sammen til skjøre fellesskap der nesten hvem som helst kan falle utenfor, bli utstøtt og forfulgt. Et velsignet barn er en rik skildring av tre kvinners liv, og samtidig et sjeldent vakkert farsportrett – både nådeløst og ømt. Linn Ullmann skriver med assosiasjonskraft og dristighet, drevet fram av et sterkt fortellertemperament og et skarpt blikk for det utsatte og forsvarløse.

Et Velsignet barn ble nominert til Brageprisen 2005 for beste roman. Av avisen The Independent ble den i 2008 kåret til beste oversatte roman, og året etter ble romanen nominert til The Independent Foreign Fiction Prize og til The International IMPAC Dublin Literary Award i Storbritannia.

Anmeldelser

Order from these retailers

Your Independent Bookstore Barnes & Noble

Praise for Et velsignet barn, roman

Alt fra de første sidene i Et velsignet barn lykkes Linn Ullmann i å fange min nysgjerrighet, en nysgjerrighet som fordypes til genuin interesse … Et velsignet barn er en ytterst medrivende historie. Det er en bok det svinger av
– ALEXANDRA COELHO AHNDORIL, GÖTEBORGS-POSTEN (Sverige)
more

Nåde

Da Johan Sletten blir alvorlig syk, inngår han en avtale med sin kone Mai. Den dagen livet oppleves som uverdig eller uutholdelig, den dagen han blir en byrde for henne og sine omgivelser skal hun bistå ham med en siste handling. Uforvarende krysser ekteparet grensen til landskap de ikke kjenner; der tvilen styrer, språket forvitrer og kjærligheten er utrygg. Nåde er en skarp, dristig og inntrengende roman preget av svart humor, en studie i det alvorligste av alt, om sannhet og løgn, om troskap og de små umerkelige svik.

Linn Ullmann ble tildelt Den norske leserprisen for Nåde da den kom ut i 2002. Boken ble også kåret til en av de ti beste romanene det året av danske Weekendavisen. I 2007 ble Nåde nominert til The Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia, og i mars 2007 hadde Riksteatret premiere på den dramatiserte versjonen av romanen.

Anmeldelser

Order from these retailers

Your Independent Bookstore Barnes & Noble
ebook
Apple iBooks

Praise for Nåde

En bevegende kjærlighetsroman … Det finnes ikke en eneste klønete formulering i Linn Ullmanns tredje roman … Nåde er en formfullendt tankevekker av en bok
– ADRESSEAVISEN (Norge)
more

Når jeg er hos deg

Stella faller fra taket av en bygård på Frogner Plass i Oslo. Snublet hun, ble hun dyttet eller tok hun spranget selv? Når jeg er hos deg er en humoristisk og mørk roman, en skimrende studie i hengivelse, kjærlighet, høydeskrekk og svimlende ensomhet.

Anmeldelser

Order from these retailers

more

Før du sovner

Før du sovner er den unge Karin Bloms fortelling om seg selv og sin store, merkelige familie. I Karins verden glir fantasi og virkelighet nesten umerkelig over i hverandre. Hun forteller, forstyrrer, gjøgler og forfører – mens alle omkring henne beveger seg ubønnhørlig mot ensomheten.

Før du sovner er en roman som spenner fra New York på trettitallet til Oslo på nittitallet, gjennom en vifte av fantastiske historier, burleske opptrinn og stille alvor. Slik blir dette både en dannelsesroman og et familieportrett gjennom et århundre. Men mest av alt er det en roman om kjærlighetsforsøk; om ekteskap, utroskap, familiebindinger, forfengelighet og håp.

Anmeldelser

Order from these retailers

Your Independent Bookstore Barnes & Noble
more

Yrke: Regissør. Om Arne Skouen og hans filmer

Norsk filminstitutts skriftserie 8

Arne Skouen er et navn som vekker assosiasjoner. Siden 1930-tallet har han virket som journalist, forfatter, dramatiker, spaltist, og ikke minst filmregissør. Fra 1949 og i de tyve årene som fulgte, regisserte han og skrev manuskript til sytten spillefilmer, og mange av disse har satt solide spor etter seg i den norske filmens historie. Blant disse filmene er Gategutter, Det brenner i natt!, Ni liv, Kalde spor, Om Tilla og An-Magritt. *Ni liv *ble kåret til tidenes beste norske film i 1991, og den er en av de få norske filmene som har blitt nominert til Oscar.

I dette heftet griper Linn Ullmann fatt i temaer, tanker og linjer som går igjen i Skouens filmforfatterskap. Først og fremst fokuserer hun på hvordan filmkunstneren Skouen problematiserer sin egen solidaritets- og fellesskapsvisjon. For i Skouens filmer finner hun en drøm om det store fellesskapet. Det er et fellesskap som inkluderer alle, som ikke utelukker noen. Samtidig sår Skouen tvil om et slikt fellesskap er mulig. Han advarer mot skråsikkerhet, advarer mot faren ved å kjempe for en visjon dersom det går på bekostning av mennesker og det menneskelige.

Order from these retailers

more

Men jeg bor her ennå: norsk samtid i prosa (ed)

An anthology of contemporary Norwegian literature

Denne antologien inneholder 22 tekster, hvorav de aller fleste er noveller. Tekstene er skrevet i 1980- og 1990-årene.

Forfattere: Lars Saabye Christensen, Tor Ulven, Lars Amund Vaage, Øystein Lønn, Laila Stien, Stein Versto, Jan Kjærstad, Gro Dahle, Svein Jarvoll, Kari Bøge, Jon Fosse, Dag Solstad, Terje Holtet Larsen, Lisbet Hiide, Ingvar Ambjørnsen, Marit Tusvik, Tore Renberg, Jonny Halberg, Per Petterson, Hans Herbjørnsrud, Merethe Lindstrøm, Kjell Askildsen.

Inneholder også bibliografi over bidragsyternes forfatterskap.

Order from these retailers

more